A társulás története

 

A „Vasi Hegyhát” Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 1996. Május 29.-én alakult 23 önkormányzat 16 000 fő részvételével, amely lefedi a Vasvár környéki statisztikai körzetet.

A társulás székhelye Vasvár.

Megalakulásakor egy elnököt és három alelnököt választott. Az alelnökök a kistérségben elhelyezkedő, három mikro körzetet képviselték. A társulás munkáját az elnökség irányítja, amely az elnökből, alelnökökből, titkárból és az ellenőrző bizottság elnökéből tevődik össze.

Megalakuláskor 10Ft/ állandó lakos nagyságú tagdíjat fogadott el a közgyűlés.

Az 1996 évtől a társulás elnöke látja el a térség képviseletét a Területfejlesztési Tanácsban.

1997 évben már látszott, hogy a társulás csak magasabb összegű tagdíjjal tud tovább működni ezért a közgyűlés ez évre 50 Ft / fő tagdíjat állapított meg

A Munkaügyi Központ segítségével pályázott a kistérség az amerikai U.S.A.I.D. által meghirdetett Gyorsreagálás projektbe való részvételre. Eredménye 5 millió Ft támogatás a Kistérségi Iroda létrehozására és térségfejlesztéssel foglalkozó főállású menedzser munkába állítása volt. Vasvár város biztosított és azóta is biztosít egy irodát, ahol a térségi menedzser dolgozik. Szintén ez évben a Nyugat –Pannon Regionális Fejlesztési KFT támogatta a térséget 1 millió Ft-tal.

1997 évben a társulás, elkészítette Gazdaságfejlesztési programját. Ebben az évben a térség TEKI, TEFA, pályázatokon 110 259 000 Ft támogatást kapott.

1998 májusában sikerült számítógéppel, fénymásolóval, fax készülékkel és bútorokkal berendezni az irodát. Munkaügyi Központ támogatásával tudtunk alkalmazni egy év időtartamra adminisztratív munkaerőt a térségi menedzser mellé. Mindezt a Gyorsreagálás projekt tette lehetővé. PHARE –CBC pályázaton elnyert támogatásból elkészítettünk egy térséget bemutató kiadványt.

1999 évben a Regionális Idegenforgalmi Bizottság –tol térségi turisztikai kiadvány megjelentetésére kaptunk támogatást.

A SAPARD programra az elsők között pályáztunk és az FVM támogatásával, mint „A” kategóriás kistérség elkészítettük a Stratégiai és Operatív programunkat.

2000 évben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány GF/99 programjának segítségével tudta csak biztosítani a menedzser továbbfoglalkoztatását és pályázataihoz szükséges önerőt. A társulás megerősödését elősegítette ez a program, valamint több sikeres pályázat. Területfejlesztési Tanács által finanszírozott programjaink készültek el 2001-ben „Almaút” és az „Utak vonzásában” címmel, mint turisztikai termékkínálat. E programok keretében együttműködünk a szomszédos és régiós kistérségekkel ( ZalA-KAR, Észak-nyugat Zalai kistérség, Nyugati Kapu, stb.) A Közép-dunántúli Régiós Új Atlantisz társulással informatikai fejlesztést valósítottunk meg.

2001 évtől a társulás működőképessége stabilizálódott az FVM vidékfejlesztési menedzserek foglalkoztatásának támogatásával. További fejlesztési programok kidolgozása van folyamatban térségi és régiós szinten. Fontosnak tartjuk a már elkészült és kidolgozás alatt álló programjaink megvalósítását, ehhez szükséges szereplők és pályázati források bevonását a térség fejlődésének elősegítését.

Jelentős szerepe van a kistérségi megbízott és a társulás közt kialakult szoros és eredményes kapcsolatnak a térség fejlődése érdekében.